Tillsammans

för åkarna

Amelie & Klara, tränare

Information för åkare och vårdnadshavare

Vid klivet från konståkningsskola till en träningsgrupp för konståkning finns det en del saker som är bra att ha koll på. Vi har full förståelse inför att det kan vara mycket nytt att tänka på. Det är en helt ny värld som öppnar sig! Här har vi samlat information med det viktigaste att ha koll på, både för dig som vårdnadshavare och åkare. 

Ispass

Under ispassen övar vi på skridskoteknik och förenar de tre olika träningstyperna dans, mark och is.

Bra att veta:

  • Värm upp minst 15 minuter före alla ispass och se till att vara redo fem minuter innan ispasset börjar. 15 minuter uppvärmning är inkluderad i träningstiden. Uppvärmningen är viktig för att undvika skador.  
  • Innan du kliver ut på isen, vänta in ett OK från din tränare. 
  • Se till att ha besökt toaletten innan träningen börjar. 
  • Ta med en vattenflaska.   
  • Håret ska sättas upp i en knut om möjligt.  
  • Knyt skridskorna ordentligt. 
  • Inga telefoner vid träningarna. 
  • Stretcha efter alla ispass 

I samråd med tränare kan du byta träningspass eller vid enstaka tillfällen få extra istid genom att delta på annan grupps träningspass.


Föräldrar som önskar närvara vid träningen hänvisas till läktaren alternativt utrymmet mellan A- och B-hall.

 

När får en åkare ta av sig hjälmen?
När en åkare har klarat Leomärke 8 finns möjlighet att, i samråd med vårdnadshavara och tränare, ta av sig hjälmen.

Skridskoslipning

Skridskoslipning ingår i terminsavgiften för alla åkare i fortsättningsgrupperna efter skridskoskolan. Föreningen har en egen skridskoslip. Melissa Wallin Wehling, tidigare konståkare och materialförvaltare för Clemensnäs HC skötar all slipning åt oss. 

När det närmar sig ett datum för slipning av skridskor går det ut en kallelse via SportAdmin. Det sker vanligtvis med en intervall på 6-8 veckor. 

Det är viktigt att ta hand om sina skridskor!

  • Använd hårda skydd när du har på dig skridskorna och mjuka skydd vid förvaring. 
  • Torka alltid av dina skridskor och skenor noggrant efter användning.  
  • Behövs nya skridskor kan ni rådfråga tränarna. 

MARKPASS

UNDER VÅRA MARKPASS BYGGER VI UPP STYRKA, KOORDINATION, KONDITION OCH RÖRLIGHET

Passen innehåller stretching, generella styrkeövningar, konditionsträning samt specifika övningar inriktade mot just konståkningen. Du arbetar till exempel med rotationsövningar och andra övningar som efterliknar momenten som utförs på isen. Varje moment vi lär oss på isen behövs också tränas lika mycket på mark. Därför är markpassen viktiga!


Kom ihåg att ta med skor anpassade för inomhusträning samt hopprep! 

    Föreningskläder

    Via formuläret nedan kan du beställa kläder med brodyr. Besök gärna Hööks butik för utprovning av storlekar innan du beställer. Beställningen görs sedan via formuläret nedan. Summera själv och betala in via Swish till 123 218 49 84 så skickar vi beställningen så snart vi ser att pengarna kommit in. Vi hör av oss när kläderna finns tillgängliga!

    vast_bak_färdig
    väst_fram_färdig

    VÄST 450 kr

    Tillval: Namnbrodyr 70 kr


    Lättviktsväst med två dragkedjeförsedda fickor fram. Elastiskt kantband i nederkant och ärmhål. Impregnerad med vatten- och smutsavvisande behandling.

    jacka_bak_färdig
    jacka_fram_färdig

    JACKA 550 kr 

    Tillval: Nambrodyr 70 kr

    Lättviktsjacka med två dragkedjeförsedda fickor fram. Elastiskt kantband i nederkant och ärmslut. Impregnerad med vatten- och smutsavvisande behandling.

    Om du har frågor som rör föreningskläderna kan du höra av dig till ordforande@skellefteakonstakning.se

    Träningstider

    Träningstider kommer med största sannolikhet att förändras från en vecka till en annan. Vi strävar självfallet efter att ha så fasta träningstider som möjligt, men vi behöver anpassa oss och vår verksamhet beroende på tillgången till de anläggningar vi vistas i. Ha därför som vana att hålla dig uppdaterad genom att regelbundet kolla SportAdmins medlemsapp. 

    All träning är självklart frivillig och vi kräver inte att du som åkare kommer på alla pass, men vår förening får tilldelat ett begränsat antal timmar på isen och vill förstås nyttja dem så effektivt det bara går.


    För att vi ska ha koll på hur många vi blir på isen önskar vi att du eller din vårdnadshavare i SportAdmin-appen anmäler dig i förväg om du kommer eller inte.

    Grupperna

    Vi delar in våra åkare och träningar i ett antal grupper. Dessa sätts samman av våra tränare utifrån en sammanvägning av flera faktorer, till exempel åkarens ålder, kunskap och mognad. Åkare som kommit längre i sin utveckling behöver mer tid för att utvecklas ytterligare och de behöver också mer utrymme på isen. Att de olika grupperna är så homogen som möjligt utifrån ovan aspekter gör det också möjligt får våra tränare att hitta en lämplig nivå på varje träningspass utan att någon känner att det är för svårt eller för lätt.


    Ungefärlig träningsmängd per vecka:


    TÄVLINGSGRUPPER

    Biellmann: 5 ispass, 3 markpass

    Axel: 4 ispass, 2 markpass

    Twizzel: 3 ispass, 2 markpass

    Lutz: 3 ispass,  2 markpass


    TRÄNINGSGRUPPER

    Flipp: 2 ispass, 1 markpass

    Ögel: 2 ispass, 1 markpass

    Adult: 1 ispass

     

    KONSTÅKNINGSSKOLA

    Toeloop: 2 ispass

    Salchow: 1 ispass


    SKRIDSKOSKOLA
    Alla grupper: 1 ispass (10 tillfällen per termin)


    Din bästa vän

    SportAdmin

    Skellefteå Konståkning jobbar i allt större utsträckning att digitalisera föreningsverksamheten och implementera de olika funktionerna som finns i vårt föreningssystem SportAdmin. 


    SportAdmins medlemsapp hittar du i AppStore och Google Play

    Träningstider

    Under Kalender/Aktiviteter listas alla dina träningstider. Ett tips är att abbonera på dem så att de blir synliga i din kalender i telefonen. Det gör du gegnom att klicka på kalenderikonen som finns längst upp i appen. 


    Kallelser till tävlingar

    När du blir kallad till en tävling visas den i appen under Aktiviteter/Kallelser. Svara gärna så fort du kan så att vi vet om du kan komma eller inte.


    Veckobrev och övriga utskick

    Slipp leta bland en massa olästa mejl! Under Utskick hittar du alla utskick på ett och samma ställe. Dessutom kan du filtrera på person eller grupp, så att du bara ser det som behövs.

    Slutförda Leo-märken

    Under Utmärkelser kan du se hur många Leo-märken du har klarat samt läsa mer om de olika kriterierna.


    Kontakter

    Skicka ett sms till ledaren, leta upp numret till lagkassören eller kontaktuppgifter till en lagkompis. Självklart kan du också dölja dina uppgifter om ni inte vill att de ska visas! 


    Medlemskort 

    När AIK spelar match och du som vill komma dig in till B-hallen för att titta på en träning kan du visa upp ditt medlemskort som du hittar i appen. Vårdnadshavare tar sig in på barnens medlemskort.


    Tävlingar

    Att anmäla sig för tävling

    När en ny säsong börjar skickas en preliminär tävlingskalender
    ut med de tävlingar som under säsongen planeras i närheten och i vårt distrikt Mellersta Norrlands Konståkningsförbund. Där kommer det även synas vilka tävlingar föreningen planerar att åka på och skicka tränare till. För en fullständig tävlingsplanering hänvisar vi er till Svenska Konståkningsförbundets hemsida

    • Närmare tävlingarna skickas en inbjudan ut via Sportadmin. När man svarat på inbjudan och betalat tävlingsavgiften är man anmäld.
    • Anmälan görs alltså till Skellefteå konståkning och inte till den arrangerande förening. Skellefteå konståkning vidarebefordrar din anmälan och har därför ett tidigare stoppdatum än den arrangerande föreningen har för att hinna sammanställa de tävlande som anmält sig. Det här är praxis vid tävlingsanmälningar inom konståkning i Sverige.
    • Det är viktigt att du anmäler dig innan Skellefteå konståknings stoppdatum.

     

    Tävlingsklasser

    Vilken tävlingsklass åkaren tillhör baseras på ålder och nivå. Från och med 1 september 2023 görs testsystemet om och det är nu upp till tränare och åkare att tillsammans bestämma i vilken tävlingsklass åkaren hör hemma med hjälp av riktlinjer och en träningsguide. Tränarna ser till att åkaren placeras i rätt tävlingsklass. Läs mer om det här.


    Innan en tävling

    • Se till att hela din uppsättning av tävlingskläder dvs. tävlingskläder/klänning, strumpbyxor och håraccessoarer är nedpackade. Det är även bra att du tagit med extra strumpbyxor och extra skridskosnören. Träningskläder ska vara med för uppvärmning på mark.
    • Vi ser gärna att du köper den här strumpbyxan: Länk till butik
    • Inget gällande dina tävlingskläder eller frisyr får ändras utan ska vara som du kommit överens om med din tränare. Detta för att tävlingskläder, hår, musik och ditt program ska ge ett helhetsintryck. Tävlingskläderna och frisyr bestäms i samråd med tränare. Vi kan varmt rekommendera att beställa tävlingskläder genom en av våra tränare som också syr upp dem. Du får då tävlingskläder helt efter dina mått. Kontakta info@lillyochelsa.com vid intresse.
    • Behöver dina skridskor slipas så bör det göras ca 2 veckor innan tävling.
    • Håll dig uppdaterad om tävlingsschemat på den arrangerande föreningens hemsida. Tävlingsschemat brukar publiceras ca 1–1 ½ vecka innan.
    • Startordningen publiceras på den arrangerande föreningens hemsida på fredagskvällen före tävling. Ändringar kan ske ända fram till tävlingens start så gör för vana att kontrollera startordning och tider ofta.


    Tävlingsdagen

    • Kom minst en timme tidigare än din starttid till tävlingen. Det är viktigt att få en bra uppvärmning och att du hinner förbereda dig genom att visuellt se dig göra ditt program på isen. Din tränare finns där för att hjälpa och stödja dig.
    • Var medveten om att starttiden är preliminär och att det ofta kan bli både tidigare såväl som senare än planerat.
    • Vårdnadshavare hänvisas till läktare efter att de lämnat sina barn i omklädningsrummet. Föreningar delar ofta omklädningsrum med varandra och det är av respekt för alla åkare som ingen annan än tränare och åkarna själva får vistas i omklädningsrummen.
    • Det är viktigt att värma upp ordentligt innan du ska åka ditt program. Din tränare visar dig var du kan hålla till. Glöm inte att ha koll på din tävlingsgrupps starttid.
    • Ett tips är att ta med hörlurar så du kan höra bland annat din tävlingsmusik medan du värmer upp.
    • När det är dags att kliva på isen så gör du det först när tävlingens utropare välkomnar din grupp ut på isen för uppvärmning. Börja med några varv runt isen för att sedan fokusera på olika element i ditt program. Din tränare står vid sargen så du får tips och råd under uppvärmningen.
    • Kom ihåg: Det är din tävling och det absolut viktigaste är att du har kul ute på isen! Vissa tävlingar kommer att gå jättebra andra inte, men du som konståkare identifieras inte av dina resultat på tävlingar, utan av att du gör ditt bästa.
    • Stanna gärna kvar efter din tävlingsdag är slut och heja på och visa stöttning gentemot dina klubbkompisar. Sammanhållning är en viktig del av tävlingssammanhanget och bidrar ofta till att åkarna lyfter varandra till att prestera ännu bättre.


    Vid sjukdom eller förhinder

    Om åkaren blir sjuk, skadad eller av andra anledningar inte kan delta på tävlingen är det viktigt att kontakta en ansvarig tränare så snabbt som möjligt. Det är sedan tränarens ansvar att informera arrangören. 


    Vårdnadshavare på tävling

    • Stötta sitt och andras barn.
    • Ha insikt om att domarna är de som bedömer en tävling och respektera deras arbete.
    • Ha tilltro till att tränarna kan hantera de eventuella bekymmer som kan uppstå för åkaren.
    • Alla vi som är på en tävling, vårdnadshavare, åkare och tränare representerar Skellefteå Konståkningsförening.


    Checklista för tävling

    • Skridskor och skydd
    • Tävlingskläder
    • Extra strumpbyxor (köp dina strumpyxor här)
    • Vantar

    Förväntningar på dig som vårdnashavare

    Skellefteå Konståkning är en ideell förening som i likhet med många andra har ett stort behov av engagemang och arbetsinsatser från alla vårdnadshavare som har barn i tränings- och tävlingsgrupperna. Det är därför viktigt att familjer deltar i arbetet kring tävlingar, läger, shower och andra arrangemang som föreningen valt att erbjuda/genomföra. Jämfört med många andra ideella idrottsföreningar har dock konståkningen ingen möjlighet att anlita ideellt arbetande vårdnadshavare som tränare för de olika grupperna. Inom konståkningen behöver tränarna ha mycket specifik utbildning och kunskap vilket innebär att våra huvudtränare som arbetar i Skellefteå Konståkning är anställda av föreningen och får lön för sitt arbete. Våra åkare som kommit en bit i sin utveckling fungerar som hjälpåkare i Skridskoskolan och senare också som ungdomstränare i de olika träningsgrupperna och en symbolisk ersättning finns för dessa ungdomstränare. För att inte behöva höja terminsavgifterna mer än nödvändigt så är det väldigt viktigt att alla vårdnadshavare engagerar sig och bidrar till Skellefteå Konståknings verksamhet med sina ideella arbetstimmar när så efterfrågas.


    Föreningens budget ligger på drygt en miljon kronor och en stor del av kostnaderna är tränarlöner och lokalhyra. Våra intäkter kommer från medlemsavgifter, terminsavgifter, läger, shower, tävlingar, fikaförsäljning, sponsorer och försäljningsuppdrag.


    Intäktssidan måste balanseras mot utgiftssidan och eftersom vi strävar efter att göra konståkningen tillgänglig för så många som möjligt har vi valt att hålla ner terminsavgifterna så mycket som det går. Detta ställer dock krav på ett stort engagemang och att alla bidrar ideellt om det ska vara möjligt. På samma sätt som åkarens engagemang i träningen ökar med flytt till mer avancerade grupper, ökar också förväntan på oss som vårdnadshavare när det gäller det ideella engagemanget.


    1. Fast avgift: Medlemsavgift + terminsavgift
    Som medlem i föreningen betalar åkaren idag en medlemsavgift samt en terminsavgift. Medlemsavgiften är den samma för alla medlemmar medan terminsavgiften varierar beroende på vilken träningsgrupp åkaren tillhör
    och antalet träningstillfällen som erbjuds för gruppen.


    2. Rörlig avgift: Försäljningsuppdrag
    I vår budget har vi idag räknat med att vi behöver genomföra två försäljningsuppdrag per termin och familj, sammanlagt fyra under en säsong. Varje säljuppdrag behöver generera ca 500 kr per familj för att budgeten ska gå ihop. Storleken på den rörliga avgiften är därmed totalt 1 000 kr per termin (eller 2 000 kr per säsong). Genomför du som medlem/familj de säljuppdrag som annonseras så betalar du alltså 0 kr per termin i rörlig avgift. Om ni som familj hellre vill betala den rörliga delen, helt eller delvis, så går det också bra (”friköp”).
    Säljuppdragen genomförs vanligtvis under september, december, februari
    och april.


    3. Arbetstid: Ideellt arbete vid olika arrangemang
    Vår förening arrangerar många olika aktiviteter utöver träningar, till exempel läger, shower och tävlingar. För att föreningen ska kunna genomföra dessa krävs det att vi alla hjälps åt. De vi behöver av alla familjer med åkare i våra träningsgrupper är ideell arbetstid till sånt som fikaförsäljning på Skridskoskolan och våra olika arrangemang, bakning när vi ska sälja fika, julshowen (december), vår tävling Guldhoppet (mars), Vårshowen (april). Vissa av dessa arrangemang, till exempel Vårshowen, kräver många arbetstimmar för att få ihop och här förväntas vi alla hjälpa till i olika arbetsgrupper före, under och efter själva arrangemanget.

      SKELLEFTEÅ

      KONSTÅKNING

      PÅ FACEBOOK

      Skellefteå Konståkning har två sidor på Facebook. Den ena är Skellefteå Konståknings officiella föreningssida där vi marknadsför föreningen samt de evenemang som föreningen anordnar. Ni får gärna dela inläggen och evenemangen som marknadsförs på denna sida, så att vi når ut till ännu fler! 
       

      Den andra är en sluten facebookgrupp för enbart för föreningens medlemmar: Skellefteå Konståkning – Sluten medlemsgrupp. Det är föreningens inofficiella kommunikationskanal där våra medlemmar kan publicera köp- och säljande annonser, fråga om samåkning med mera. Om du inte redan blivit tillagd i gruppen, klicka på länken ovan för att gå med i gruppen.

      Konståkning i skolan

      Om du vill träna extra på skoltid kan du välja Norrhammarskolans konståkningsprofil när du börjar årskurs 7.

      Norrhammarskolan Konståkningsprofil är ett samarbete mellan Norrhammarskolan och Skellefteå Konståkning. Norrhammarskolan vill erbjuda Konståkning i skolan som en möjlighet till individuell konståkningsutbildning för elever i grundskolans årskurs 7-9. För att vi ska starta en konståknings klass krävs det minst 5 elever som väljer konståkning som elevens val.



      Kompisträdet


      Policys och styrdokument

      Föreningen har ett antal styrdokument och policys som vi länkar till här. Har du frågor eller funderingar kring dessa dokument är du välkommen att höra av dig till vår ordförande.


      Likabehandlings- och jämställdhetsplan

      Föreningens stadgar

      Policy gällande registerutdrag

      Svenska konståkningsförbundets uppförandekod

      Verksamhetsplan säsong 2022/2023

      Ledstjärnor för åkare, tränare och föräldrar