Vi anordnar skridskoskola för barn, ungdomar och vuxna med målet att alla åkare ska lära sig grundläggande skridskoåkning under säkra och glada förhållanden. Det finns två skolor när du vill börja i föreningen som du kan läsa mer om nedan. Välj skridskoskolan om du är osäker på vilken grupp som passar bäst så gör vi en överflyttning (i samråd med vårdnadshavare) till konståkningsskolan när vi ser att åkaren är redo för det.
Skridskoskolan för den här säsongen är fullbokad men du kan redan nu boka din plats till terminsstarten i januari 2024.
Skridskoskolan, som är basen i vår verksamhet, vänder sig till nybörjare. Skridskoskolan ger en bra grund för såväl konståkning som hockey eller bara
allmän skridskoåkning. Du ska ha fyllt 3 år för att få börja i skridskoskolan.
Konståkningsskola kan du börja med
när du redan kan åka skridskor och vill fortsätta utveckla din skridskoåkning och lära dig konståkningens grunder med fokus på steg, skär och piruetter. Du ska ha fyllt 5 år för att få börja i konståkningsskolan.
Skridskoskolan pågår under 10 tillfällen, med start varje termin. Vi håller till i B-hallen, Skellefteå Kraft Arena. Terminsavgiften är på 500 kr + en medlemsavgift på 200 kr.
Våra skridskoskolstränare är utbildade via SISU och Svenska Konståkningsförbundet. Till sin hjälp har tränarna ett antal hjälpåkare som är där för att ge stöd till de barn som kan behöva hålla i en hand ibland.Tränarna och hjälpåkarna finns på plats när skridskoskolans deltagare kliver på och av isen.
Medföljande vuxen
Du som vuxen är givetvis välkommen att titta på träningen. Du kan välja att stå uppe på läktaren vid kortsidan av isen eller i utrymmet mellan A- och B-hallen (stängt för tillfället!). Det är inte tilltået att att vistas i spelarbåset intill rinken. Det för att vi vill att åkare och tränare ska få jobba ostört nere på isen men också för att vi vill undvika grus och smuts på gummimattorna då det förstölr skenorna. Det händer att barnen blir ledsna eller gör sig illa och då gör vi vårt bästa för att trösta. Vid behov söker vi upp er.
SKRIDSKOR
Stadiga skridskor i lämplig storlek (innersulan bör inte vara mer än 1 cm längre än foten) och en välslipad skena är grundläggande förutsättningar för att åkaren ska kunna utvecklas på isen.
För nybörjare rekommenderar vi en vanlig knytskridsko av en modell där lädret i skaftet är hårt och kraftigt och där det inte bildas veck vid vristen när åkaren böjer på knäna. Vi rekommenderar inte plastskridskor med spännen eller skridskor som är ställbara i storlek. Tänk på att knyta skridskorna hela vägen upp – även hockeyskridskor – för att ge bästa möjliga stabilitet till vristen.
UTHYRNING AV SKRIDSKOR
Det finns ett antal konståkningsskridskor för uthyrning. Priset är 200 kr per termin.
Om du vill hyra skridskor skickar du ett mejl till klara@skellefteakonstakning.se
SKÖTSEL AV SKRIDSKOR
För att undvika skador på skenorna ska hårda gummiskydd användas när åkarna går utanför isen. Märk gärna skydden med namn!
Det är viktigt att inte förvara skridskorna med gummiskydden på då det gör att skenorna rostar. Var även noga med att torka av skridskorna efter användning med en mjuk, ren handduk. Innan skridskorna åker ner i väskan rekommenderar vi att ni använder mjuka skydd.
KLÄDER
Barnen bör ha lagom varma och smidiga kläder, som det går lätt att röra sig i. Tjocka vinteroveraller är inte någor vi rekommenderar. Det är också viktigt att kläderna är rena, så att inte sand och grus följer med in på isen och förstör åkarnas skenor. Ett par rejäla vantar är också alltid bra att ha.
HJÄLM
Hjälm är obligatoriskt i skridskoskolan, oavsett åkarens ålder. Hjälmen ska märkas med barnets namn i pannan.
Bra att veta
Kom i god tid – minst 15 min innan ispasset börjar. Det är många som ska rymmas i omklädningsrummen och ibland är det kö till toaletterna, så räkna med att ha lite extra marginal för att slippa stressa.
Se till att barnet besöket toaletten innan träningen startar.
På gummimattorna i båset får enbart åkare och ledare vistas. Detta för att inte skridskoskenor ska skadas av smågrus.
Hårda skydd ska ALLTID sitta på skridskorna när ni går från omklädningsrummet till isen. Extra viktigt är det om ni bär ert barn då det finns en risk för att skenan kan skada andra barn.
Inga tuggummin eller godis i munnen när man kliver på isen.
Långt hår ska vara uppsatt för att undvika att håret hamnar i ansiktet under träningen.
Våra tränare och hjälpåkare barnen att ta av och sätta på skydden före och efter träning. Låt därför barnen i möjligaste mån själva gå till båset.
Vid skridskoskolans träningar sker uppropet på isen. Därefter följer ca 30 min teknikträning följt av ca 15 min lek.
Skridskoskolan följer Svenska Konståkningsförbundets utbildningsplan. När barnen har lärt sig att själva stå på sina skridskor, ta sig upp på fötterna när de ramlat och när de kan röra sig på egen hand på isen så börjar träningen för att kunna ta teknikmärken. Märket är en pin med en bild av ett lejonet Leo.
Leomärkena finns i åtta olika färger och varje färg motsvarar en svårighetsgrad i stigande ordning där 1 är den lättaste och 8 är den svåraste. För att erövra teknikmärken ska åkaren visa färdigheter i fastställda, grundläggande skridskoskolsövningar som är framtagna av Svenska Konståkningsförbundet.
Märken erövras i turordning. Det är tränarna som bedömer om åkarna har klarat övningarna och därmed har erövrat motsvarande leomärke. Det är också tränarna som avgör när det är dags för en åkare att flytta från skridskoskolan till fortsättningsgrupperna. Denna flytt görs tidigast när en åkare erövrat leomärke 2 men är även beroende av tillgång på plats i fortsättningsgrupperna.
Leomärket finns att köpa för 60 kr/st vid fikaförsäljningen i samband med skridskoskolans träning.
Leken är en viktig del av inlärningen, då barnen ofta vågar mer under leken och då tränar balans, fart och rytm. Barnen har också svårt att koncentrera sig på teknikpassen under längre perioder, varför
leken bli ett viktigt avbrott.